Top cele mai bune panouri fotovoltaice

Într-unul dintre articolele anterioare am văzut câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă. Este timpul să analizăm și care sunt cele mai bune panouri fotovoltaice.

Consum energie

Există 3 tipuri de panouri destinate producerii energiei electrice:

  • monocristaline (sc-Si)
  • policristaline (mc-Si)
  • panouri cu strat subțire

1. Panouri Solare Monocristaline (sc-Si)

Panourile solare monocristaline sunt considerate cele mai bune panouri fotovoltaice, fiind apreciate pentru eficiența lor.

Fabricate folosind un filon de siliciu pur, aceste panouri reușesc să convertească între 15-20% din energia solară în energie electrică.

Pe lângă această eficiență remarcabilă, panourile monocristaline au și o durată de funcționare foarte mare, de 25 de ani și pot fi întreținute foarte ușor. 

Fiind considerate cele mai bune panouri fotovoltaice, prețul lor este și el mai mare față de celelalte tipuri de panouri.

Electricitate

2. Panouri Solare Policristaline (mc-Si)

Spre deosebire de panourile monocristaline, fabricate folosind un filon de siliciu pur, în ceea ce privește panourile policristaline vorbim de resturi de siliciu. 

Chiar dacă durata de funcționare este tot de aproximativ 25 de ani, aceste panouri reușesc să convertească doar 13-16% din radiațiile captate de la soare în energie electrică. Astfel se explică și prețul lor mai scăzut față de cel al panourile monocristaline. 

3. Panouri Solare cu Strat Subțire

La coada topului panourilor fotovoltaice se află cele cu strat subțire. Marele avantaj al acestor panouri este faptul că nu depind de intensitatea razelor de soare și sunt foarte ușor de instalat.

Prețul panourilor solare cu strat subțire este unul destul de redus deoarece acestea au un proces de conversie de doar 6-12%, de aceea nu sunt nici cele mai apreciate. 

Energie solara

Instalare și întreținere

Pentru a beneficia de un randament ridicat al panourilor fotovoltaice, instalarea și mentenanța lor trebuie făcute de un specialist în domeniu. 

Nu este greșit însă de a ști câteva aspecte de bază:

  • panourile fotovoltaice trebuie instalate cu o înclinație de 15 grade, cu orientare spre sud. Asta îți va asigura eficiența panourilor fotovoltaice, dar va facilita și procesul de autocurățare.
  • unul dintre cele mai importante procedee de întreținere este umplerea cu antigel solar. Este important ca de asta să se ocupe un specialist, deoarece antigelul reglează presiunea de circuit și asigură buna funcționare a kitului.

Panouri fotovoltaice: Prețul pentru o casă

Prețul panourilor fotovoltaice pentru o casă este ultimul pas înainte de a te decide să investești într-un astfel de sistem. Am lăsat acest subiect la finalul articolului, pentru că este mai important să cunoști pentru început care sunt cele mai bune panouri fotovoltaice.

Economie Energie


Din păcate nu putem determina un cost exact deoarece acesta diferă de la locuință la locuință și de necesitățile fiecărui client. 

Un sistem de panouri fotovoltaice ieftin poate pleca și de la €1000 per 1 KW instalat. Este foarte probabil ca acesta să nu-ți garanteze o eficiență foarte bună, iar calitatea echipamentelor să fie destul de scăzută. În același timp, un sistem complet și performant poate ajunge și la €1600 per 1 KW instalat.

Succes

Concluzie

Acum știi care sunt cele mai bune panouri fotovoltaice și ai o imagine mai clară în ceea ce privește tipurile acestor sisteme. 

Știm că poate fi descurajator să cauți toate informațiile necesare, însă dacă ești interesat de instalarea unui astfel de sistem, te încurajăm să ne contactezi cu orice întrebare ai avea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *