Potențialul Uluitor al Energiei Solare

Energia Solara

Energia trimisă de soare spre planeta noastră se împarte în două categorii: lumină și căldura. 

În timp ce panourile fotovoltaice facilitează transformarea luminii  în energie electrică, panourile solare termice folosesc căldura de la soare pentru a produce apă caldă menajeră sau pentru încălzire. 

Energia electrică produsă de panourile fotovoltaice poate fi folosită pentru consumul propriu, iar surplusul poate fi utilizat în două feluri:

  • Stocat în acumulatori;
  • Injectat în rețea pentru a fi folosit acolo unde este nevoie.

Cât de multă energie primim de la soare?

Pentru a vă dea seama de importanța acestei surse de energie, amintiți-vă de următoarele două aspecte:

  1. Energia care ajunge pe un acoperiș într-un interval de 14 zile, ar putea alimenta o locuință timp de un an.
  2. Pe Pământ ajunge în fiecare oră suficientă energie pentru a asigura consumul întregii planete pe durata unui an.

În prezent nu se poate transforma în energie electrică decât o parte din această energie solară. Cu timpul însă, cu siguranță vom folosi o parte din ce în ce mai mare din totalul acestei energii solare, producând energie la costuri mult mai mici față de energia convențională și stocând-o cu ușurință.

Producția de Energie Electrică: Impactul negativ asupra mediului 

În prezent energia electrică provine din mai multe surse. Disponibilitatea și impactul redus asupra mediului sunt principalele avantaje ale energiei regenerabile, în comparație cu energia produsă din combustibili fosili, resurse epuizabile sau alte surse cu nivel ridicat de poluare asupra mediului înconjurător. 

În 2017, energia solară contribuia cu doar 2,55% la mixul energetic național al României. Potențialul însă este imens, având în vedere că jumătate din totalul de 7.5 milioane de locuințe din toată țara sunt pretabile pentru instalarea de sisteme fotovoltaice. 

În același an menționat mai sus, emisiile de CO2 generate de producerea energiei a atins un maxim istoric de 32,5 gigatone, energia fiind principalul poluator la nivel global. 

Până în 2030 Uniunea Europenă își propune să reducă emisiile de CO2 cu circa 45% și creșterea ponderii energiei regenerabile din consumul total la 32% (de la 20% în 2020).

Impactul Utilizării Panourilor Fotovoltaice:

DURATĂ365 de zile
PUTERE INSTALATĂ 3 kW (12 panouri)
ENERGIE PRODUSĂ3.720 kWh/ an
REDUCERE CO22,79 tCO2/ an
ECHIVALENT COPACI PLANTAȚI14/ an

Recuperarea Investiției în Panouri Fotovoltaice

Datorită utilizării lor tot mai extinse, prețul sistemelor fotovoltaice a scăzut constant în ultimii ani. Astăzi întâlnim celule fotovoltaice peste tot:

  • Sisteme de iluminare a grădinilor;
  • Baterii externe pentru telefoane mobile;
  • Bărci;
  • Trenuri;
  • Avioane.

Panourile fotovoltaice devin din ce în ce mai accesibile. Rata mare de promovare a acestora, cercetările tot mai extinse din domeniu și faptul că majoritatea statelor au sau plănuiesc politici de subvenționare pentru aceste sisteme sunt câțiva dintre factorii care contribuie la accesul facil la această tehnologie. 

În general, investiția într-un sistem de panouri fotovoltaice se recuperează în aproximativ 7 ani prin scăderea facturilor la energie electrică, dar și creșterea valorii imobilului. Deasemeni, durata de viață a panourilor este de cel puțin 25 de ani. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *