Panourile fotovoltaice sunt de trei tipuri: monocristaline, policrstaline și cu strat subțire. Acest articol va prezenta principalele caracteristici ale panourilor fotovoltaice policristaline și ale celor cu strat subțire.
Panourile fotovoltaice policristaline
Panourile fotovoltaice policristaline sunt create din fragmente de silicon, topite, de aceea suprafața lor arată ca un mozaic. Acest tip de panouri au o formă de pătrat, de culoare albastră. Fiind confecționate din mai multe cristale de silicon, panourile policristaline nu permit o mișcare amplă a electronilor în interiorul fiecărei celule.
Caracteristici ale panourilor policristaline
- În producerea panourilor policristaline nu se epuizează multă materie primă. Cristalele nu necesită plasare și șlefuire individuală;
- Temperatura maximă acceptată este de 85 ℃, în timp ce temperatura minimă este de -40 ℃;
- Au o eficienta mai redusă la temperaturi înalte față de panourile monocristaline;
- Montarea panourilor policristaline este ieftină și simplă.
Avantajele și dezavantajele panourilor fotovoltaice policristaline
Avantaje:
- Prețul panourilor solare policristaline este mai mic față de cele monocristaline. Sunt mai ușor de confecționat, folosind multiple cristale de silicon;
- Nu implică epuizare de materie primă;
- Pot fi utilizate cu baterii;
- Procesul de confecționare necesită foarte puțini combustibili fosili.
Dezavantaje:
- Eficiență mai redusă față de panourile monocristaline, rezultat al lipsei de silicon pur;
- Acoperă o suprafață mai mare decât panourile monocristaline;
- Pot avea o durată de viață mai mică;
- Se deteriorează ușor la temperaturi înalte.
Panourile fotovoltaice cu strat subțire
Panourile fotovoltaice cu strat subțire au o eficiență și o capacitate de a produce energie electrică mai reduse decât cele monocristaline și policristaline.
Caracteristici ale panourilor cu strat subțire
- Eficiența de a transforma energia solară în energie electrică este de aproximativ 11%;
- Atât prețul, cât și instalarea lor sunt mai ieftine față de celelalte două tipuri de panouri. Panourile cu strat subțire au o greutate mult mai mică și sunt mai ușor de manevrat;
- Majoritatea panourilor solare cu strat subțire sunt adesea fabricate din telurura de cadmiu, siliciu amorf și seleniură de cupru, fiecare dintre ele având un proces unic de fabricație.
Concluzie
Așadar, acum știm care sunt principalele diferențe dintre panourile fotovoltaice policristaline și cele cu strat subțire. Dacă încă nu știi care dintre aceste panouri sunt mai potrivite pentru casa ta, experții noștri sunt la dispoziția ta pentru orice întrebări ai avea.
2 thoughts on “Panourile Fotovoltaice Policristaline si Panourile cu strat Subțire: Avantaje și Dezavantaje.”