În fiecare zi apar noi modele de panouri solare, care sunt folosite în diferite scopuri. Ele pot fi împărțite în doua mari categorii:
- Panouri fotovoltaice, care convertesc energia solară în electricitate;
- Panouri solare termice, care convertesc energia solară în căldură.
La rândul lor, panourile solare termice sunt de două tipuri: presurizate si nepresurizate.
În cele ce urmează, vom vorbi despre panourile nepresurizate, caracteristicile și importanța lor, dar și avantajele și dezavantajele acestora.
Ce este un panou solar nepresurizat?
Panourile solare nepresurizate sunt din ce în ce mai cunoscute și folosite în Romania pentru că nu consumă deloc energie când sunt în funcțiune. În general, ele sunt cunoscute drept panouri solare pentru apă caldă, aceasta fiind principala lor întrebuințare, încălzind apa cu ajutorul radiațiilor solare captate în tuburile vidate.
Putem spune că modul în care panourile nepresurizate funcționează este asemănător cu cel al termosului care menține băuturile calde. Astfel, este un mecanism destul de simplu.
Tuburile vidate ale panourilor nepresurizate sunt compuse din două straturi de sticlă, cu vid între ele. Stratul de sticlă exterior este alcătuit dintr-o sticlă borosilicată, permițând până la 98% din radiațiile solare să treacă până la al doilea strat de sticlă. Acest al doilea strat de sticlă are proprietăți anti-reflexive, absoarbe radiațiile solare și le transfera către agentul termic din interiorul tubului.
În cadrul sistemelor solare pentru apă caldă, agentul termic este încălzit direct în tuburile vidate. Principiul de termosifonare face ca apa caldă să se ridice către vasul de colectare și pompare superior, atașat panoului, fiind înlocuită cu apă rece.
Componentele panourilor solare nepresurizate
Panourile solare pentru apă caldă au trei componente principale:
- Tuburi vidate;
- Rezervor nepresurizat;
- Vas flotant, care reglează alimentarea cu apă rece a rezervorului.
Apa caldă este furnizată în locuință prin cădere gravitațională. Faptul că în România majoritatea caselor au acoperiș și nu platformă, la aproximativ 5 metri înălțime, fac ca presiunea apei să fie una foarte bună.
Avantajele panourilor solare nepresurizate
Panourile solare nepresurizate sunt considerate cele mai bune soluții pentru încălzirea apei menajere, reprezentând multiple avantaje:
- Costul investiției se amortizează în maximum 2 ani de la instalarea sistemului;
- Prețul lor de cumpărare, instalare și întreținere este mult mai mic față de panourile presurizate;
- Pentru că sunt nepresurizate, nu există riscuri de creștere a presiunii sau a temperaturii și nici ca apa să refuleze. Asta se aplică chiar și atunci când apa nu este folosită pentru o perioadă lungă de timp;
- Instalarea lor fiind atât de simplă, poate fi efectuată aproape de către oricine, fără cunoștințe specifice.
Dezavantaje ale panourile solare nepresurizate
Chiar dacă sunt puține, există totuși câteva dezavantaje ale panourilor solare nepresurizate:
- Montarea lor necesită câteva accesorii speciale, care măresc puțin costul final;
- Alimentarea cu apă rece în timpul verii se poate face doar dimineața sau seara târziu. Tuburile pot fi încinse în timpul zilei, iar diferența de temperatură poate rezulta la spargerea tuburilor. Chiar și un singur tub spart înseamnă că întreg sistemul este compromis;
- De asemenea, în timpul iernii, apa poate îngheța și tuburile să se spargă.