Baterille solare Litiu-ion sunt cele mai folosite pentru stocarea energiei, fiind cele mai bune baterii solare din mai multe puncte de vedere. Avantajul lor principal este acela că pot elibera o cantitate foarte mare de energie, într-un interval foarte scurt de timp.
Aceste baterii au apărut în anii 1970, însă abia în anii 1990 au început sa fie comercializate în masă. De atunci, tehnologia bateriilor Litiu-ion s-a dezvoltat rapid, fiind folosite și pentru mașinile electrice.
Caracteristici ale bateriilor solare Litiu-ion
Fiind cel mai ușor metal, Litiul are cea mai mare capacitate electrochimică, oferind o densitate mare de energie. Deasemenea, Litiul este un element foarte reactiv, astfel că poate stoca mai multă energie.
În general, o baterie Litiu-ion care cântărește un kilogram, poate stoca pana la 150Wh de energie electrică. În comparație, un acumulator Ni-MH (Nichel Metal Hidrură) cu aceeași greutate, poate stoca pâna la 100Wh, în timp ce o baterie plumb-acid stochează doar 25Wh per kilogram.
Fiind incapsulate, bateriile litiu-ion nu necesită completare cu apă sau întreținere. Supapa lor regulatoare realizează recombinarea oxigenului și a hidrogenului rezultați ai reacțiilor chimice de la nivelul anodului și catodului.
Temperatura influențează durata de viață a bateriei, cea optimă de funcționare a unui acumulator litiu-ion fiind de 5℃ – 20℃. În cazul în care bateriile funcționează la temperaturi superioare acestui interval, durata lor de viață se reduce considerabil. Temperaturile inferioare reduc capacitate de acumulare a bateriilor.
Avantaje ale bateriilor solare Litiu-ion
Principalele motive pentru care mulți consideră bateriile Litiu-ion cele mai bune sunt următoarele:
- Au o putere mare, la curent mic;
- Sunt mult mai ușoare în comparație cu bateriile AGM;
- Au capacitatea de a rezista la câteva sute de cicluri de încărcare/ descărcare;
- Nu necesită amorsare;
- Nu au nevoie de descărcări regulate, pentru că nu dispun de memorie.
Dezavantaje ale bateriilor solare Litiu-ion
- Necesită un circuit de protecție, pentru a funcționa în siguranță;
- Durata lor de viață scade indiferent dacă sunt folosite sau nu;
- Fabricarea lor este mai costisitoare față de alte tipuri de baterii solare;
- Încă sunt într-un proces de îmbunătățire, alte metale și produse chimice fiind testate.
Bateriile Litiu-ion: Sfaturi de folosire și întreținere
În general, este bine să descărcați bateria Litiu-ion parțial, și nu total. La fel, în momentul în care primește energie, acumulatorul trebuie sa fie parțial încărcat.
Cum am menționat și mai devreme, bateriile Litiu-ion sunt foarte sensibile la temperaturi ridicate. Majoritatea producătorilor recomandă o temperatură de depozitare de aproximativ 15℃ pentru a încetini procesul de degradare.
Durata de viață a bateriilor Litiu-ion este de aproximativ doi-trei ani. Având în vedere că această durată începe de la data de fabricație, este bine să folosiți acumulatorul imediat dupa achiziționare. Cum am menționat și mai devreme, bateriile se degradează chiar dacă nu sunt folosite.
2 thoughts on “Bateriile Solare Litiu-ion”