Având în vedere că din ce în ce mai mulți români sunt interesați să achiziționeze mașini electrice sau plug-in hybrid, în acest articol vom detalia tot ce trebuie să știți despre o stație de încărcare electrică.
Încă există multe confuzii în rândul populației în ceea ce privește mașinile electrice, inclusiv cum și unde se pot încărca.
Care este diferența între o mașină electrică și o mașina plug-in hybrid?
Înainte de a vorbi despre stațiile de încărcare este foarte important să știm diferența dintre o mașina electrică și o mașina plug-in hybrid.
În timp ce un vehicul electric este propulsat 100% de un motor electric, un vehicul plug-in hybrid are două motoare: unul electric și unul clasic, pe benzină.
Motorul electric poate fi reîncărcat de la o sursă externă sau în timpul mersului, prin intermediul unui generator care preia energie de la motorul clasic.
Stațiile de Încărcare Electrică
În general stațiile de încărcare electrică au între 2 și 5 puncte de încărcare. Le puteți găsi în parcările marilor centre comerciale, cum ar fi Dedeman, Ikea, mall-uri, Lidl, Kaufland și altele.
Ca în orice piață, numărul acestor stații de încărcare va crește în viitor în funcție de numărul utilizatorilor. Cu cât vor fi mai mulți deținători de mașini electrice și plug-in hybrid, cu atât și numărul stațiilor va fi mai mare.
În medie, deținătorii de mașini electrice parcurc zilnic 30 de km în Europa. Astfel, își pot încărca mașinile acasă, fără a avea nevoie să utilizeze alte stații pe parcursul zilei. Acestea sunt în general necesare pentru distanțe mai mari de 300+ km.
Durata de încărcare a unei mașini electrice
Durata de încărcare a unei mașini electrice depinde de doi factori: puterea stației de încărcare (kW) și capacitatea bateriei de a stoca această energie.
În general stațiile de încărcare sunt de 4 tipuri:
- Stațiile Slow Charging au o putere de aproximativ 3kW. În medie, o încărcare la o astfel de stație de la 0 poate dura până la 8 ore.
- Stațiile Fast Charging au o putere între 7-22kW și sunt cele mai întâlnite. O încărcare completă durează 3-4 ore.
- Stațiile Rapid Charging au o putere de 43-50kW, nu toate mașinile fiind compatibil pentru acestea. O astfel de stație poate încărca o baterie de la 0 la 80% în mai puțin de 30 de minute. De menționat ar fi că acest tip de stații sunt rar întâlnite în România.
- Stațiile Ultra-rapid charging se întâlnesc destul de rar la nivel European, având o putere de 100-350kW.
Atunci când achiziționați o mașină electrică este foarte important să vă interesați de capacitatea bateriei. De exemplu, doar mașinile electrice de ultimă generație sunt compatibile pentru stațiile Rapid Charging, cum ar fi Tesla Model S sau Kia Soul EV.
Folosirea stațiilor de încărcare. Reguli de etichetă.
Există câteva reguli de bun simț atunci când folosim o stație de încărcare comuna:
- Asigură-te să eliberezi stația dacă bateria s-a încărcat. Este posibil ca și alți conducători auto să aibă nevoie de aceasta.
- O regulă nescrisă spune că un conducător de mașina plug-in hybrid ar trebui să dea prioritate unui șofer de mașină electrică. Asta pentru că mașina plug-in hybrid poate fi propulsată de către motorul clasic (termic) în caz de urgență.
- Niciodată nu deconecta mașina altcuiva de la stație.