Care Este Temperatura Optimă din Locuință?

Nu mai puțin de 55% din consumul energetic al unei locuințe este utilizat pentru încălzire. Diferența de 45% este împărțită între iluminat, apă caldă și electrocasnice. 

Găsirea unei temperaturi optime, dar și economă pentru locuință se poate transforma într-un proces îndelungat de experimentare. Am creat acest ghid pentru a veni în ajutorul tău. Astfel și tu vei putea găsi o temperatură optimă pentru confortul familiei tale, având grijă în același timp și la consumul de energie electrică.

Temperatura din locuință în funcție de anotimp

Având în vedere ca organismul nostru este obișnuit cu schimbările climatice din fiecare sezon, temperatura din locuință trebuie schimbată și ea în funcție de anotimp. 

În timp ce temperatura ideală în timpul iernii este de 20-22 ℃, în sezonul cald temperatura optimă este între 22-24 ℃ (aproximativ 10 grade mai puțin față de temperatura exterioară). 

Păstrare valorilor optime de temperatură: Beneficii

Acestea sunt câteva dintre beneficiile păstrării unei temperaturi optime în locuință:

  • Stare de spirit, sănătate fizică și mintală îmbunătățite;
  • Somn profund si calitativ;
  • Consum de energie redus.

Folosirea eficientă a sistemului de încălzire: Ghid Practic

Urmează aceste sfaturi pentru a te asigura că nu plătești facturi la gaze și electricitate mai mari decât este cazul:

  • Închide mereu ușile camerelor;
  • Nu acoperi caloriferele;
  • Montează plăci reflectorizante în spatele caloriferelor pentru a direcționa căldura spre cameră. În acest mod poți economisi până la 2-3% din consumul energetic total al locuinței;
  • Izolează-ți termic casa;
  • Folosește termostate inteligente care pot fi setate astfel încât locuința să nu fie încălzită în anumite intervale orare sau zile, când nu este nimeni acasă;
  • Verifică period sistemul de încălzire.

Ține seamă de aceste sfaturi utile pentru ca locuința ta să fie spațiul perfect de relaxare, la costuri administrative optime.

Ce Este Amprenta de Carbon și Cum Poate fi Redusă

Creșterea constantă a populației la nivel mondial determină mai multe emisii de CO2, dar și mai puține resurse. Așa cum prevede Organizația Națiunilor Unite, în anul 2050 Pământul va ajunge la un total de 9,7 miliarde de oameni, iar în anul 2100 la 11 miliarde.

Emisiile de carbon au efect direct asupra încălzirii globale, afectând întreaga planetă. Odată cu începutul Revoluției Industriale, emisiile de gaze cu efect de seră au continuat să crească. De aceea, sectorul industrial este considerat ca fiind principala problemă a acestui fenomen. Însă, fiecare dintre noi poate contribui în a reduce amprenta de carbon, prin adoptarea unui stil de viață mai grijuliu cu mediul înconjurător.

Ce este amprenta de carbon? 

Prin amprentă de carbon se înțelege emisiile de gaze cu efect de seră produse de o companie, organizație, activitate, persoană sau chiar un eveniment. 

Amprenta de carbon este rezultatul activităților noastre de zi cu zi ce implică un consum de combustibil pentru producerea de alimente, materiale sau îndeplinirea diverselor servicii cum ar fi transportul. 

De exemplu, în timp ce un drum parcurs cu bicicleta nu implică absolut nicio emisie de CO2, un zbor Londra-București emană 350 kg CO2, iar un autocar ce parcurge 250 km emană 30 kg CO2.

Cum putem reduce amprenta de carbon?

Acestea sunt cele mai simple modalități prin care noi toți putem reduce amprenta de carbon, în activitățile noastre de zi cu zi. 

Alimentația

  1. Alege alimentele de sezon, locale. Astfel nu vei încuraja transportul alimentelor de la distanțe mari cu avionul, camionul sau nava, toate fiind mari consumatori de combustibili fosili. 
  2. Reduce deșeurile alimentare printr-o mai bună planificare și reutilizează resursele când este posibil. 
  3. Evită alimentele ambalate excesiv.

Îmbrăcămintea

  1. Renunță la achiziția de îmbrăcăminte ieftină de tip “fast fashion” care se deteriorează rapid. Alege îmbrăcăminte de calitate, rezistentă sau chiar haine second-hand.
  2. Optează pentru spălarea hainelor în apă rece.

Cumpărăturile

  1. Achiziționează electrocasnice cu un consum redus de energie. 
  2. Cumpără doar bunuri strict necesare, reciclate, sau chiar folosite dacă este posibil. 
  3. Evită să cumperi pungi de plastic ori de câte ori mergi la cumpărături.

Locuința

  1. Înlocuiește becurile cu incandescență (90% din energie fiind irosită sub forma de căldură) cu LED-uri (consum mai mic de energie și durată de viață mai mare).
  2. Evită folosirea excesivă a aparatelor de aer condiționat.
  3. Ai grijă să stingi luminile cand ieși din cameră și deconectează consumatorii electrici atunci când nu sunt în uz. 
  4. Redu pe cât posibil consumul de apă caldă.

Transportul 

  1. Alege mijloace de transport în comun, bicicleta sau mersul pe jos în locul mașinii pe cât posibil.
  2. Evită să conduci mașina agresiv. Studiile arată ca frânările și accelerațiile inutile cresc consumul de carburant cu până la 40%.
  3. Evită călătoriile cu avionul.

Este evident că trebuie să avem din ce în ce mai multă grijă de mediul înconjurător. Încearcă și tu să-ți îmbunătățești stilul de viață în favoarea planetei și pune în aplicare simplele sfaturi amintite în acest articol. 

Măsurile Luate de Țările Europene Pentru a Contrabalansa Creșterea Prețurilor la Energie și Gaze Naturale

Prețul la energie și gaze naturale a crescut în acest an și de 7 ori mai mult față de anul trecut în unele țări din Europa. 

Criza acestor prețuri are la bază multipli factori internaționali, ce au afectat întreaga piață mondială:

  • Creșterea nevoii de energie la nivel mondial în urma redresării economice post-Covid-19;
  • Creșterea intensificată a materiei prime, cu precădere a gazelor naturale la nivel mondial (cu peste 170% in 2021);
  • Iarna rece și friguroasă de anul trecut, ce a prelungit perioada de încălzire, urmată de o vară lungă și toridă, ce a determinat un grad de folosire a aparatelor de răcire mai mare și implicit un consum mai ridicat de energie;
  • Războiul din Ucraina și contextul geopolitic instabil la nivel mondial.

In acest context, încă din toamna anului trecut, majoritatea statelor din Europa au luat măsuri de contrabalansare a creșterii prețurilor la energie și gaze pentru a evita fenomenul de sărăcie energetică.

În acest articol vom analiza măsurile adoptate în Italia, Germania și Marea Britanie.

Măsuri luate în Italia

Italienii se bucură de o reducere fiscală de 110% pentru lucrările de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor deja existente și chiar subvenții pentru consolidarea seismică a acestora. 

Totodată, Guvernul din Italia anticipează să economisească 4 miliarde de metri cubi de gaz în acest an, prin reducerea gradului de utilizare a aparatelor de aer condiționat din clădirile publice. Proiectul a fost denumit “Termostat de funcționare”, deținătorii de aer condiționat neavând voie să le seteze la o temperatură mai mică de 25℃.

Alte măsuri ce au fost adoptate în Italia, în sprijinul consumatorilor:

  • Bonus social pentru familiile cu venituri sub 12,000 Euro pe an;
  • Acciză la carburanți redusă cu 30 de cenți per litru de benzină sau motorină;
  • TVA la combustibili redus temporar de la 22% la 5% pentru toți consumatorii;
  • TVA la facturile de electricitate și gaze redus progresiv, în funcție de consum;
  • Taxă pe energie electrică redusă de la 22,50 Euro pe megawatt/oră la 1 Euro pentru consumatorii casnici și 50 de cenți pentru consumatorii industriali;
  • Posibilitatea consumatorilor casnici de a plăti facturile la energie în multiple rate.

Măsurile adoptate în Germania 

În luna ianuarie al acestui an Guvernul german a alocat o sumă totală de 130 de milioane de euro pentru sprijinirea consumatorilor casnici vulnerabili, cu venituri mici. În plus, același Guvern a decis în martie să reducă prețul carburanților pe o perioadă de 3 luni cu 30 de cenți pentru benzină și 14 cenți pentru motorină.

Alte măsuri ce au fost adoptate în Germania pentru a sprijini consumatorii:

  • Granturi de 300 de Euro oferite cetățenilor;
  • Ajutor suplimentar de 100 de Euro pentru cetățenii care beneficiază de ajutoare sociale;
  • Grant unic de 100 de Euro pentru fiecare copil din gospodărie;
  • Abonamente în valoare de 9 Euro pe lună pentru transportul public, pe perioada iunie – august 2022.

Măsuri adoptate în Marea Britanie

Măsurile adoptate de Guvernul britanic au avut drept scop atât sprijinirea consumatorilor, cât și îndeplinirea obiectivului de a reduce considerabil emisiile de carbon până în 2035. 

Pe lângă ajutorul financiar oferit cetățenilor, în special a celor cu venituri mici, începând cu data de 1 aprilie, proprietarii de locuințe au putut accesa granturi pentru pompe de căldură care sunt mai eficiente decât boilerele clasice, produc de trei ori mai multă energie decât consumă și reduc emisiile de carbon. Programul dispune de un fond de 450 de milioane de lire sterline pentru următorii 3 ani (90.000 de pompe de căldură), aproximativ 4.8 milioane de locuințe fiind eligibile. Sumele vor fi alocate în funcție de sistemul de încălzire ce urmează a fi instalat în fiecare locuință (pompă de căldură aer-apă, boiler pe biomasă, pompă de căldură sol-apă) în locul sistemului alimentat de combustibili fosili. 

Concluzie

Cele mai multe tări din Europa au preferat să compenseze creșterile de preț la energie și gaze naturale prin acordarea de sprijin direct cetățenilor. 

Plafonarea prețurilor, măsură ce a fost adoptată și în România, a mai fost aplicată în Franța și Bulgaria. 

Ce trebuie să faci dacă simți că intră aer rece pe lângă geamuri

Se spune că românii suferă de sindromul curentului, trăind mereu cu teama de a nu-i trage curentul. Suntem atât de obsedați de această preconcepție încât putem găsi pe piață elemente decorative care pot fi puse sub geam sau sub ușă pentru a nu lăsa aerul rece să pătrundă în locuință. Desigur, nimeni nu neagă că acestea sunt soluții temporare pentru pierderea căldurii. Dar, de fapt, problema nu se va rezolva astfel.

Când se simte aer rece în jurul ferestrei sau a ușii, este semn că tâmplăria nu mai este de calitate, în sensul că nu mai creeaza o etanșare. Motivele pot fi diverse, iar soluția este una singură: serviciile profesionale de reparații uși/ ferestre.

Probleme de garnitură

Deși aceasta este doar un accesoriu al întregului ansamblu de tâmplărie, nu trebuie trecut cu vederea. Puțini știu că reglarea ferestrelor trebuie ajustată în funcție de sezon. Dacă acest lucru nu se întâmplă, presiune aplicată pe garnitură crește, slabind-o în timp.

Atunci când simți aer rece de afară și auzi zgomotele de la exterior sau garnitura este vizibil slăbită, se impune schimbarea acesteia la anumite intervale de timp. 

Probleme de feronerie

Se întâmplă de multe ori să închidem sau să deschidem fereastra incorect, fără a învârti mânerul în totalitate. În timp, acesta este un obicei care duce la defecțiunea totală a mecanismului, ce poate fi cauza aerului rece ce poate fi simțit în jurul geamului. 

Acest tip de problemă poate fi rezolvată prin ungerea feroneriei cu produse speciale sau chiar înlocuirea acesteia.

Concluzie

Încearcă sa nu te mai minți că unul dintre acele produse decorative rezolvă problema aerului rece din jurul geamului sau a ușii. 

Mulți aleg să regleze geamurile sau să schimbe garniturile acestora de unii singuri, însă de cele mai multe ori o fac greșit, ajungând până la urmă să apeleze la specialiști, așa cum ar trebui să o facă de la început.